CREATIEF, NAALDEN

Maak paasversieringen met kinderen

Leuke paaseieren die je met kinderen kunt maken

Het is leuk om paasversieringen te maken samen met kinderen of kleinkinderen.

Dit heb je nodig:

  • Karton – Ik gebruikte de voorkant van een oud tijdschrift
  • Schaar
  • Lijm, bijvoorbeeld een lijmstift
  • Stofrestjes
  • Restjes borduurgaren of wol
  • Dikke naald met punt
  • Gewevwn labels van Ikast Etikett

Stappen:

Teken zelf een ei-vormige mal of print onze sjablonen uit. Knip de mal(len) uit die je wilt gebruiken.

Teken de omtrek van de mal op een vel karton. Knip de ei-vormige figuur uit. Zoek of knip een stofrestje dat bij de mal past. Het stofrestje moet groter zijn dan het ei.

Lijm het hele oppervlak. Leg de stof over het karton en druk het stevig aan. Doe hetzelfde aan de andere kant. Als de lijm droog is, kun je het overtollige stof wegknippen. Nu heb je een prachtig ei.

Naai nu langs de rand. Kies bijvoorbeeld een contrasterende kleur of een kleur die in de stof voorkomt. Ik heb met grove steken genaaid, wat een mooi effect geeft en het ei “kader geeft. Het is handig om gaatjes in het ei te prikken voordat je gaat naaien. Dit maakt het ook gemakkelijker voor een kind om de steken te naaien.

Tenslotte heb ik een label op een van de paaseieren geplakt met de tekst “Handmade” aan de ene kant en “I Love You” aan de andere kant. Dit geeft de eieren een extra afwerking, zodat ze als paascadeau kunnen worden gebruikt.

Maak meer eieren in verschillende maten en hang ze aan een paastak of in het raam. Je kunt de eieren ook versieren met stift, knopen eraan plakken of ze helemaal naar wens versieren.

Plak eventueel een naamstickers op de paaseieren die het kind heeft gemaakt. Zo kun je ook over vele jaren het paasei van het kind herkennen.

Probeer de Deense traditie: gækkebrev

Als je paasversieringen gaat maken met kinderen of kleinkinderen, kun je de Deense traditie proberen om “gækkebrev” uit te knippen.

Een gækkebrev is een mooi uitgeknipt stuk papier. De afzender schrijft een klein rijmpje of gedicht op het stuk papier. In plaats van de afzender te vermelden, schrijft de afzender stippen. Als je Anna heet, schrijf je vier stippen. Hier kun je een voorbeeld bekijken van hoe je een gækkebrev uitknipt.

In Denemarken sturen we één van de eerste lente bloemen, vintergæk (sneeuwklokje), mee in de brief. Het is het sneeuwklokje dat de naam gækkebrev heeft gegeven. “Een gæk spelen” met iemand betekent iemand voor de gek houden of bedotten.

De afgewerkte gækkebrev wordt naar grootouders, ouders of vrienden gestuurd of in hun brievenbus afgeleverd. Ze mogen niet weten van wie het komt. Als de ontvanger raadt dat het gækkebrev van jou komt, moet je die persoon een paasei geven. Maar als niemand raadt dat het van jou is, moet je jezelf met Pasen onthullen. Dan moet de ontvanger je een paasei geven.

Een ander idee voor de gækkebrev is om stickers van Ikast Etikett te maken en op de gækkebrevs te plakken. Line van kreativmedungerne.dk en haar kinderen hebben stickers gemaakt om op de gækkebrevs te plakken.

Ontwerp de prachtige stickers om op de gækkebrevs te plakken bij Ikast Etikett.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.