DUURZAAM, EVENEMENTEN, TOEGANGSARMBANDEN

Kurk: De duurzame keuze

Bij Ikast Etikett vind je zowel kurkarmbanden met tekst en logo als stijlvolle kurk lanyards als onderdeel van ons duurzame assortiment – en daar is een goede reden voor. Kurk is namelijk een bijzonder duurzame keuze. Maar misschien denk je nu, ‘kurk, wat is dat?’ en ‘wat maakt het duurzaam?’ Hieronder lees je er meer over:

Kurk komt van de kurkeik, die een boom is. In Noorwegen kennen we kurk meestal van prikborden of onderzetters. Kurkeiken groeien in het Middellandse Zeegebied, vooral in Portugal. Kurk is lange tijd minder populair geweest, maar dankzij de duurzame kenmerken van kurk en nieuwe productiemogelijkheden is kurk weer een aantrekkelijk materiaal geworden.

Welke duurzame eigenschappen heeft kurk?

Kurk is met duurzaamheid in gedachten briljant. De kurkeik neemt namelijk meer CO2 op dan het afgeeft – zelfs als er rekening wordt gehouden met het transport en de productie van kurkproducten. Tegelijkertijd draagt kurk in zeer hoge mate bij aan de biodiversiteit in de grote gebieden waar kurk groeit. Kurkbossen behoren namelijk tot een van de 35 biodiversiteitshotspots, net als het Amazonegebied, de Afrikaanse savanne en Borneo.

Hoe wordt kurk geproduceerd?

De kurk wordt geoogst van de kurkeik en te drogen gelegd, om vervolgens gebruikt te worden voor diverse producten. Een kurkeik moet 25 jaar oud zijn voordat de kurkschors voor het eerst geoogst kan worden. Alleen de schors van de boom wordt gebruikt, daarom schillen boeren de kurk van de boom. Wanneer de schors geoogst wordt, is deze droog en makkelijk te scheiden van de stam. Na 9 jaar kan dezelfde boom opnieuw schors produceren. De milde oogstmethode draagt dus ook bij aan de duurzame eigenschappen van de boom. Kurkeiken kunnen wel 200 jaar oud worden, waardoor het mogelijk is om 15-18 keer gedurende het leven van de boom te oogsten.

Waar wordt kurk voor gebruikt?

Kurk is een fascinerend materiaal omdat het voor veel verschillende dingen kan worden gebruikt. In Noorwegen kennen veel mensen kurken stoppen van wijnflessen, bruine prikborden en onderzetters, maar kurk kan voor veel meer gebruikt worden – en de interesse in kurk is de afgelopen jaren gegroeid. De wereldberoemde Sagrada Familia-kerk in Barcelona heeft bijvoorbeeld een kurkvloer. Gaudi koos destijds voor kurk vanwege de bijdrage aan een goede akoestiek. Ook in moderne gebouwen vindt kurk steeds meer zijn weg. Nieuwe productiemogelijkheden zorgen ervoor dat kurk eruit kan zien als hout, zoals eikenhout en walnoot, waardoor kurk opnieuw een aantrekkelijk materiaal kan zijn in nieuwe gebouwen, zoals vloerbekleding. Zelfs bij NASA hebben ze kurk ontdekt, dat wordt gebruikt als bescherming tegen vuur en ijs.

Duurzame kurken sleutelkoorden en armbanden

Bij Ikast Etikett zijn we blij dat we mooie stijlvolle kurk lanyards en kurken armbandjes met tekst en logo kunnen aanbieden als onderdeel van ons duurzame productassortiment. De kurkproducten zijn prachtig en vallen op tussen andere armbanden en sleutelkoorden. Daarnaast zijn ze extreem duurzaam en wordt een kurksleutelkoord alleen maar mooier door het te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook veilig kiezen voor een kurkarmband als controlebandje. Ze zijn zeer robuust en je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.