ETIKETTEN VOOR KLEDING, FAQ

De overgang van de kleuterschool naar school

Een goede overgang van de kleuterschool naar de school is belangrijk voor het welzijn van het kind op school. Veel kleuterscholen en scholen werken samen om ervoor te zorgen dat elk kind een goede start op school krijgt. Zowel de kleuterschool als de school zullen zich richten op zowel educatieve als sociale aspecten om ervoor te zorgen dat de kinderen zich goed kunnen aanpassen. Als ouder wordt u waarschijnlijk ook uitgenodigd voor informatieve bijeenkomsten, waar u tips krijgt over hoe u uw kind door de overgang van de kleuterschool naar school kunt helpen.

Wat is handig om te regelen

Thuis in het gezin zijn er een aantal praktische dingen die u samen met uw kind kunt regelen als onderdeel van een overgangsritueel.

  • Schooltas: Misschien heeft uw kind al een tas van de kleuterschool die prima gebruikt kan worden voor de eerste paar jaar van de school, wanneer hij/zij niet zoveel boeken heen en weer hoeft te sjouwen tussen huis en school. U kunt de tas stofzuigen of afnemen met een vochtige doek, zodat hij klaar is voor gebruik. Het kan ook zijn dat de tas een nieuwe naamstickers nodig heeft. Als uw kind een nieuwe rugzak nodig heeft, onthoud dan dat deze niet te groot moet zijn. Koop liever een tweedehands rugzak, zodat u de tas kunt ruilen wanneer hij te klein wordt.
  • Drinkfles/lunchbox: De vreugde van een nieuwe lunchbox en waterfles kan groot zijn voor een kind. Laat het kind zelf een nieuwe lunchbox en waterfles kiezen waar hij/zij naar uitkijkt om mee naar school te nemen. Als u een neutrale lunchbox koopt, kunt u zelf stickers ontwerpen om de lunchbox mee te versieren.
  • Pennenzak: Een pennenzak is een belangrijk onderdeel van het begin van de school en is niet nodig op de kleuterschool. Praat met uw kind over wat er in een pennenzak moet zitten, zoals potloden, gummen, markers, puntenslijper en liniaal. Terwijl u praat over waar de inhoud van de pennenzak voor bedoeld is, kunt u de inhoud labelen. Mini-zelfklevers passen perfect om potloden en stiften.
  • Kleding en schoenen klaarleggen: De dagen voor de eerste schooldag kunt u met uw kind praten over welke kleding hij/zij wil dragen. Het kan veilig aanvoelen om de favoriete trui en goede broek aan te hebben wanneer de omgeving en de mensen nieuw zijn.

Kijk ook of er andere dingen zijn die uw kind nodig heeft voor de start van de school, zoals gymkleding, schriften, rekenmachine of een computer.

Label de kleding van uw kind

Ook al is uw kind nu een schoolkind, het is nog steeds handig om de kleding van uw kind te labelen. Volgens de Deense kinderpsycholoog Margrehe Brun Hansen helpt dit het kind om zelfstandiger te worden, wanneer hij/zij zijn eigen spullen gemakkelijk kan herkennen. En zelfs als uw kind weet dat zijn jas “de zwarte met de oranje details” is, is er veel kleding op een school – en veel dat er hetzelfde uitziet. U kunt zowel naamstickers als instrijklabels gebruiken om kleding te labelen. Het voordeel van naamstickers is dat ze aan een label in de kleding moeten worden bevestigd, zoals een label of wasinstructie. Een duidelijk voordeel van strijklabels is dat u ze op alle soorten kledingstukken kunt bevestigen die geen geweven labels hebben, zoals ondergoed en sokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.